Als een realistische optimist door het leven gaan

jul 23, 2020 | Positiviteit | 0 Reacties

Het inbouwen van zowel positieve als praktische aspecten in jouw denken.

Het ding met positief denken is dat het de neiging heeft om te worden samengevoegd in dezelfde categorie als schadelijk optimisme.

Er is niets mis met het constant geloven in jezelf en het kijken naar de positieve kant van de dingen, maar te positief denken tot het punt dat je jezelf overschat, evenals je kansen op succes, is gebonden aan meer kwaad dan goed. Ten eerste kan het zijn dat je de risico’s van een bepaalde uitdaging onderschat of zelfs helemaal negeert. Bovendien kan het je in giftige situaties brengen waar je uiteindelijk moeilijk uitkomt.

Dit is de reden waarom positief denken dient te worden gegrond in de praktijk; het beste van de dingen denken zonder in waanbeelden te vervallen die op een dag zelfvernietigend zouden kunnen zijn.

Dit is waar realistisch optimisme in het spel komt.

Om een artikel te citeren in de Harvard Business Review van Heidi Grant, Ph.D., “Realistische optimisten geloven dat ze zullen slagen, maar geloven ook dat ze succes ervaren door middel van dingen als inspanning, zorgvuldige planning, doorzettingsvermogen en het kiezen van de juiste strategieën”.

Simpel gezegd betekent realistisch optimisme positieve gedachten die gebaseerd zijn op de realiteit, maar ook op de omstandigheden waarin je je bevindt.

Een realistische optimist worden is nogal uitdagend, maar vergis je niet, het is mogelijk. Hier zijn de twee beste manieren – aanbevolen door experts en professionals uit de industrie – die u zullen helpen om zowel positiviteit als praktische zaken in uw mentaliteit te integreren.

Denk altijd aan de mogelijke uitdagingen

Een positieve mentaliteit combineer je best met een eerlijke evaluatie van de hindernissen en uitdagingen die je kunt tegenkomen in uw poging om uw doelen te bereiken. Als je je alleen op het gewenste resultaat richt, verlies je de vele mogelijkheden die het bereiken van je doel makkelijker en eenvoudiger hadden kunnen maken. Belangrijker nog is dat je je voortdurend aanpast en jouw situatie verandert om aan jouw verhaal te voldoen, in plaats van andersom.

 

Pro Tip: Hou een doel voor ogen, maar laat dat je niet weerhouden om te leren en de voordelen mee te nemen van de kansen die op jouw pad komen. In plaats van alleen het door jouw gewenste resultaat te zien, zie ook de andere dingen die je in het proces tegenkomt, neem ze in overweging en evalueer ze.

Creëer haalbare doelen

Er is niets mis met groots dromen, maar je doelen moeten nog steeds gegrond zijn in de realiteit. Velen vallen in de val van het creëren van verheven doelstellingen die in theorie misschien goed klinken, maar volledig onredelijk en irrationeel zijn. Natuurlijk leidt het hebben van zulke doelen alleen maar tot teleurstelling en een ongemotiveerd gevoel. Bovendien kan het stellen van doelen die noch realistisch, noch haalbaar zijn, leiden tot psychologische, mentale en emotionele problemen.

Probleemloos: Stel doelen die S.M.A.R.T. – Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden zijn. Deze criteria moeten niet allemaal noodzakelijkerwijs worden nageleefd, maar je hou er zeker rekening mee bij het creëren van je doelen.

* * * * *

Het is goed om een positieve denker te zijn, maar hou er rekening mee dat positiviteit zonder een dosis realiteit alleen maar tot een ramp zal leiden. Het kan ertoe leiden dat je je niet bewust bent van de risico’s en uitdagingen die ermee gepaard gaan, maar ook dat je niet voorbereid bent op obstakels.

Aan de andere kant betekent het hebben van een positieve maar praktische mindset dat je op je doelen gesteld bent en toch klaar bent om de moeilijkheden en crisis die je onderweg tegenkomt aan te pakken. Klinkt dit niet als een geweldige manier om het leven te benaderen?

Gerelateerde blogs

Related

Waarom zou je elke dag dankbaar zijn?

Waarom zou je elke dag dankbaar zijn?

De voordelen van een dagelijkse dankbaarheidsoefeningMensen raken steeds meer geïnteresseerd in de dagelijkse routines van anderen; zo is het YouTube-kanaal van Vogue Magazine tot de nok toe gevuld met video's van beroemdheden en andere opmerkelijke figuren in hun...

Lees meer

Join

Schrijf je in voor updates

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *